Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Auditcommissie

woensdag 10 februari 2021

19:00 - 19:55

Agendapunten

  1. 1

    De Auditcommissie vergadert deze keer alleen met de betrokken raads- en commissieleden.

  2. 2.a
    Vaststelling agenda
  3. 2.b

  4. 2.c

    De memo inzake de planning & controlcyclus is opnieuw toegevoegd ter referentie voor het plannen van de vergaderingen van de Auditcommissie.


    Uit eerdere afspraken maakt de griffier op dat de Auditcommissie de laatste tijd steeds maandelijks voorafgaand aan de commissie MME van 18.00 tot 19.45 uur is gepland. Gegeven de digitale vergadermodus kan daarvan afgeweken worden.


    Vraag: welke ritme acht de Auditcommissie wenselijk qua vergaderingen en hoeveel tijd is hiervoor nodig?

  5. 3

    De raad heeft op 28 januari ingestemd met het advies van de griffie om deze motie niet als afgehandeld te beschouwen, maar in handen van de Auditcommissie (als opvolger van de raadswerkgroep) te stellen met een verzoek om advies hoe hieraan uitvoering  te geven.
    De griffie stelt voor dat de Auditcommissie een plan van aanpak opstelt, waarbij de raad een reeks van effect- en prestatie-indicatoren met betrekking tot een aantal begrotingsprogramma's vaststelt en het college opdracht geeft hier uitvoering aan te geven. De eerste stap is een onderzoek naar voorbeelden van indicatoren bij andere gemeenten en het selecteren van begrotingsprogramma's die voor indicatoren in aanmerking komen. Daarna kan per commissie een voorstel voor een aantal indicatoren besproken worden, zodat uiteindelijk een gedragen raadsvoorstel met het oog op de perspectiefnota en begroting behandeld en vastgesteld kan worden.


    De Auditcommissie kan via de griffie voor de uitwerking een verzoek tot ambtelijke bijstand indienen bij de gemeentesecretaris of externe deskundigheid inhuren ter ondersteuning van dit proces.


    Ter informatie is een Raadsmemo inzake de doorontwikkeling van de PC documenten uit 2019 toegevoegd, die aan actualiteit niet heeft ingeboet.


    Vraag: Kan de Auditcommissie instemmen met het oppakken van de motie en het opstellen van een advies voor de uitvoering ervan?

  6. 4

    De Rekenkamer bezint zich op een nieuw onderzoek. Zoals dit is aangekondigd in de nieuwsbrief en het jaarplan is dit een onderzoek in de P&C cyclus. Het lijkt een breed onderzoek te worden zowel qua procescyclus (plan, do en act)  als instrumentarium (begroting, berap, jaarplan, perspectiefnota). De Rekenkamer gaat graag in gesprek met de auditcommissie om de omvang van het onderzoek af te stemmen en aandachtspunten op te halen. Voorgestelde datum is 10 maart.


    Advies griffier: Op 10 maart staan in de middag ook reeds de presentaties van de accountants voor de selectiecommissie geagendeerd. Voorgesteld wordt om de vergadering van de Auditcommissie te verplaatsen naar maandag 15 maart vanaf 19.00 uur en dan ook dit gesprek met de Rekenkamer te houden.

  7. 5
    Rondvraag en sluiting